Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε δράσεις του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Πτολεμαΐδας Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022

Φόρμα Συμμετοχής
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022

Φόρμα Συμμετοχής
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022

Ενημερωτικό Δελτίο – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Πτολεμαΐδας

 

Σας προσκαλούμε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στις πιλοτικές δράσεις, που διοργανώνει ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Π.Ε.Κ. – Τ.Π.Ε.) Πτολεμαΐδας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν με φυσική παρουσία[1] στις εγκαταστάσεις του Π.Ε.Κ. – Τ.Π.Ε. Πτολεμαΐδας το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022 σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής των σχολικών μονάδων του Δήμου Εορδαίας και του Δήμου Βοΐου.

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 8-23 Οκτωβρίου 2022

  • Εργαστήριο Ρομποτικής και Python.

Διάρκεια: 2 ώρες.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες ΕΠΑΛ τομέα Πληροφορικής.

Σύντομη περιγραφή: Εργαστήριο προγραμματισμού και ρομποτικής διάρκειας 2 ωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού μέσω της πλατφόρμας Gears[2].

 

Εργαστήρια με φυσική παρουσία – Διδακτικές Επισκέψεις

  • Βιωματικό εργαστήριο “Τεχνητή Νοημοσύνη, Εικονικοί βοηθοί και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων”. Υλοποίηση δια ζώσης σε συνεργασία με σχολεία Α’/Θμιας Εκπ/σης.

Διάρκεια: 1 ώρα.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α’/θμιας Εκπ/σης.

Σύντομη περιγραφή: Εργαστήρια διάρκειας 1 ώρας για μαθητές/τριες Α’/θμιας Εκπ/σης. Διάδραση με τους εικονικούς ψηφιακούς βοηθούς, την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα Home Assistant και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας με φυσική παρουσία των μαθητών/τριών.

 

  • Προγραμματίζοντας EV3 Mindstorms – (εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού).

Διάρκεια: 2 ώρες.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Β’/θμιας Εκπ/σης (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ τομέα Πληροφορικής).

Σύντομη περιγραφή: Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής με Lego Mindstorms EV3 διάρκειας 2 ωρών για μαθητές/τριες στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής στον χώρο του ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας με φυσική παρουσία των μαθητών και του εκπαιδευτικού Πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων (Laptop και εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής EV3).

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν:

    • Γνωριμία με το εκπαιδευτικό πακέτο ρομποτικής EV3 και κατασκευή ρομποτικών οχημάτων.
    • Προγραμματισμός των ρομποτικών οχημάτων (π.χ. οι ομάδες των μαθητών θα κληθούν να προγραμματίσουν το όχημα τους ώστε να μπορεί να εκτελεί απλές αλλά και σύνθετες λειτουργίες, όπως να αναγνωρίζει χρώματα, να πλοηγείται στο χώρο αποφεύγοντας εμπόδια, να κινείται αυτόνομα σε προδιαγεγραμμένη διαδρομή κ.α.).

 

Όμιλοι Ρομποτικής

  • Διάχυση τεχνογνωσίας και καλές πρακτικές.

Διάρκεια: 2ωρες συναντήσεις.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ή επιθυμούν να συμμετέχουν σε ομίλους Ρομποτικής.

Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτικές συναντήσεις στον χώρο του ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Ομίλων Ρομποτικής των Σχολικών μονάδων.

Θεματικές ενότητες:  Οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα, καλές πρακτικές, Διαγωνισμοί Ρομποτικής κ.α..

 

  • Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της “Ζώνης Σχολικών Μαθητικών Ομίλων Ρομποτικής” της Α’/θμιας Εκπ/σης.

Διάρκεια: 2 ώρες.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε ομίλους Ρομποτικής στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Ολοήμενου Δημοτικού Σχολείου.

Σύντομη περιγραφή: Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής με Lego WeDo, Mindstorms και άλλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες διάρκειας 2 ωρών. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των Ομίλων Ρομποτικής στον χώρο του ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας με φυσική παρουσία των μαθητών/τριών. Κατά την υλοποίηση των εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν τα εκπαιδευτικά πακέτα Lego WeDo των σχολικών μονάδων.

 

  • Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών Ομίλων Ρομποτικής της Β’/θμιας Εκπ/σης.

Διάρκεια: 2 ώρες.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικούς ομίλους Ρομποτικής.

Σύντομη περιγραφή: Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής με Lego Mindstorms, Edison, Arduino, Raspberry και άλλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες διάρκειας 2 ωρών. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των Ομίλων Ρομποτικής στον χώρο του ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας με φυσική παρουσία των μαθητών/τριών.

 

[1] Για την υλοποίηση των εργαστηρίων με φυσική παρουσία, είναι απαραίτητη η λήψη όλων των μέτρων προστασίας που ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές κατά της διασποράς του COVID-19.

[2] Το Gears (γνωστός και ως GearsBot) είναι ένας προσομοιωτής 3D Robotics. Υποστηρίζει προγραμματισμό σε μπλοκ, αυτόματη μετατροπή μπλοκ σε κώδικα Python και άμεσο προγραμματισμό σε Python (Ev3dev και Pybricks). Ο δημιουργημένος κώδικας Python μπορεί να τρέξει τόσο στο Gears όσο και σε ένα πραγματικό ρομπότ με ελάχιστες ή καθόλου τροποποιήσεις. https://gears.aposteriori.com.sg/

 

Ενημερωτικό Δελτίο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022 – PDF

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...